KAFFE FASSETT
The Power of Pattern
30 september - 28 januari 2024

Kaffe Fassett: The Power of Pattern är en djupdykning i Fassetts konstnärliga vision. Verken som ställs ut kommer från konstnärer från hela världen, handplockade av Fassett själv, och visar vidden av hans inflytande. Utställningen fokuserar på den senare delen av Fassetts konstnärskap där han framför allt har arbetat med quiltning och utvecklat mönstrade tyger för ändamålet.

Utställningen breder ut sig längs konsthallens golv, väggar och tak och omsluter besökaren med ett överflöd av färger, mönster och texturer. Inledningsvis möts vi av Fassett själv, i en film där konstnären diskuterar mönsterskapande med sina samarbetspartners på Kaffe Fassett Collective; Brandon Mably och Philip Jacobs. Den kreativa processen löper som en röd tråd genom utställningen och bjuder besökaren på en uppslukande visuell upplevelse.

Kaffe Fassetts inspiration kommer från allt runtom honom: Med sin skarpa blick översätter han vardagliga detaljer till färgsprakande maximalistisk design. Fassett är en av vår tids mest inflytelserika konstnärer inom samtida textilkonsthantverk. Fassetts karriär spänner över 50 år och hans oeuvre innefattar stickning, broderi, mosaik, kviltning, textildesign, måleri och teckning. Fassetts böcker och projekt har engagerat människor över hela världen. 

I Annes hus på nedre terrassen har paret Kaffe Fassett och Brandon Mably fått fria tyglar, och inrett rummen precis så som de själva vill. Inget less is more! Välkommen in i KAFFE´S HOUSE. 

Utställningen är producerad av Fashion & Textile Museum i London, där den först visades under hösten 2022 för att sedan turnera till Dovecot Studios i Edinburgh och slutligen öppna på Millesgården Museum. 

Medverkande konstnärer: 
Kaffe Fassett, Brandon Mably, Philip Jacobs, Karen Hughes, Dora Mollov, Kathy Doughthy, Liza Prior Lucy, Judy Irish, Karen K Stone, Kitty Sorgen, Kim Allen, Susan Carlson, Wendy Rohde, Kim McLean, Kay Fernihough, JoDixey, Danny Liu Amazonas, Victoria Findlay Wolfe, Shelly Pagliai, Corlissa Searcey, Patty Harants, Judy Stone, Vicky Wozniak, Jamie Wallen, Pam Goecke Dinndorf, Sarah Caldwell, Wendy Wilson, Sophie Standing och Karen Miller Winton.

www.fashiontextilemuseum.org

Reclaiming Beauty
MATS GUSTAFSON & TED MUEHLING
MODE KONST FORM
10 juni – 10 september 2023

Mats Gustafson (f. 1951) började karriären som illustratör i slutet av 1970-talet. Hans eleganta, subtilt uttrycksfulla akvareller och pasteller vidgade modeillustrationens ramar och möjligheter. Genomslaget blev internationellt. Bland uppdragsgivarna hittar vi Hermès, Svenskt Tenn, Tiffany & Co., Yohji Yamamoto och Comme des Garçons. De senaste tio åren har Gustafson arbetat för modehuset DIOR.

Sida vid sida av modeteckningen har hans penseldrag frammanat intima och känsliga porträtt; av människor, stenar, svanar. Blicken vänds återkommande mot naturen på Long Island i USA, där han bor sedan 20 år. Hans konst har den senaste tiden ställts ut på bl.a. Akvarellmuseet och CFHILL.

Ted Muehling (f. 1953) har formgivit smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industridesignens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egen formgivning på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav. Ted har under sin karriär haft designuppdrag för bland annat modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati.

Paret Gustafsons och Muehlings konst delar ett gemensamt språk i hur de utforskar texturer. Texturerna hos tyger, hud, skal, sand, mineraler och metall. Muehlings kuriosakabinett med naturaliesamlingar och uråldriga fossiler och Gustafsons solitära akvarellstenar och snabba penseldrags haute couture, behandlar de eviga frågorna om livets övergående natur - memento mori.

I utställningen på Millesgården visas de båda konstnärernas verk sida vid sida i en besjälad miljö – med antika porträttbyster och kuriosakabinett fyllda av naturens under. 

Tom Hedqvist, formgivare och curator, har gestaltat utställningen. 

Ett stort tack till DRHERBERT & ANNE-MARIE LEMBCKE AD-INFINITUM-FOUNDATION för möjliggörande av utställningen, till BARBRO OSHER PRO SUECIA FOUNDATION samt till FAMILJEN ROBERT WEILS STIFTELSE för bidrag till inramning av verk.

DET DUKADE BORDET
Med Hanna Hellquist
11 februari - 28 maj 2023

”Oviktiga saker kan betyda allt” skriver Hanna Hellquist och tillkännager att hon är besatt av att duka vackert. Att skapa bord. Och kanske är det särskilt viktigt att hitta det stora i det lilla när tillvaron är oviss och omvärlden skälver. Att skapa mening i en grå vardag. 

Att samlas kring en måltid, bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Måltiden som motiv har sedan antiken förekommit i konsten. Ofta symbolladdade och fulla av allegorier. Som 1600-talets stilleben – nature morte – där kompositioner av dignande fruktfat med vindruvsklasar, blommor och fjärilar kunde ha syftet att manifestera rikedom och världsvana men även fattigdom och elände. 

I utställningen, bland karaffer och kristallglas klingar frågor om klass och makt och mitt ibland ljusstakar och vaser blommar minnen och berättelser. Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar på Millesgården Museum och väcker tankar om livet i stort och smått. Är det sparsmakad elegans eller pråligt överdåd? Strävsam vardag eller högtidligt koketterande? Lagren är flera; omtanken hos värden, som genom dekoration och komposition uppmuntrar till konversation, och med bordsplaceringens syfte att binda ihop sällskapet – allt detta är det dukade bordets koreografi.

Rådande forskning visar att psykiskt välmående främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro. Samma studier visar också att allt färre gör det.

Hanna Hellquist (f. 1980) är journalist och författare och förekommer frekvent i tv och radio. Utställningen på Millesgården Museum visualiserar den aktuella boken på samma tema och presenterar en mängd formgivare, konstnärer och kreatörer. Några av de medverkande är: Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri, Evelina Kroon, m.fl.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.