Pressreleaser

GERDA WEGENER & THE DANISH GIRL

4 februari - 14 maj 2017

Gerda Wegener (1885 – 1940) är en säregen konstnär inom dansk konst. Hon skildrar kvinnors skönhet med både inlevelse och åtrå. Koketta unga flickor, eleganta damer och sensuella kvinnor hör till de främsta motiven. Tunga blickar, rödmålade läppar, graciösa händer och långsmala figurer är ett typiskt kännetecken för Gerda Wegeners genomgående erotiskt laddade konst.
Gerda Wegener, född Gottlieb, gifte sig år 1904 med landskapsmålaren Einar Wegener (1882-1931), som identifierade sig som transkvinnan Lili Elbe. Lili var Gerda Wegeners favoritmodell. I konsten kunde de skapa en fristad där Lili hade möjlighet att leva ut sin identitet som kvinna. Gerda Wegener stöttade helhjärtat sin partner när Lili år 1930, som en av de första i världen, genomgick ett antal könsbekräftande operationer för att bli kvinna i både biologisk och juridisk mening.

Åsikterna om Gerda Wegener gick starkt isär i Köpenhamn, medan hon hade stor framgång i Paris, där Gerda och Lili bosatte sig 1912. Gerda Wegener är den främsta danska företrädaren för konststilen art déco. Hon arbetade som mode-, reklam- och satirtecknare och levererade dagligen bilder till danska och franska tidningar.  Hon var också en mycket uppskattad porträttmålare och ställde ut på de mest ansedda, årliga konstutställningarna i Paris. Därutöver gjorde hon erotiska illustrationer och designade glasmosaiker åt butiker i Paris och till förmögna personers hem.

Gerda Wegeners konst har ofta kallats pikant och dekadent, men i vår samtid har vi möjlighet att se med nya ögon på denna banbrytande konstnär, vars konstverk utmanar de traditionella könsrollerna och relationen mellan konstnären, musan och modellen.

Gerda Wegener gestaltades av skådespelerskan Alica Wikander i filmen The Danish Girl. Wikander fick en Oscar för sin rollprestation 2016. 

Introduktionstext

Gerda och Lili

Biografi

CHANEL BALMAIN DIOR
MARIANNE BERNADOTTE – EN STILIKON
17 mars – 11 juni  2017

Med utgångspunkt i plagg från främst 1960-talet och fram till idag presenteras haute couture från ikoniska modehus i Carl Milles
konstnärshem. Ett möte mellan modeskaparens hantverk och skulptörens. Kläderna är Marianne Bernadottes, filantrop och stilikon – men också skådespelare, grevinna af Wisborg och hedersdoktor samt änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte. Hon är idag framför allt känd för sitt arbete att stödja forskning inom dyslexi, funktionsvariationer och ögonvård, men också som hängiven beskyddare av konsten.
I utställningen presenteras dräkter, väskor, skor, accessoarer och klänningar. Representerade finns modehus som Azzaro,
Balenciaga, Balmain, Chanel, Dior, Givenchy, Guy Laroche, Nina Ricci, Scherrer, Valentino och Yves Saint Laurent.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

NYFÖRVÄRV TILL ANTIKSAMLINGEN

Millesgården har via Sotheby´s förvärvat två romerska marmorfigurer föreställande hundar,  från 2:a århundradet e.Kr.  De var på slutet av 1930-talet till salu tillsammans med den Aktaionskulptur som Carl Milles köpte till Millesgården. Skulpturen Milles köpte föreställer en man som ryggar tillbaka, med spår av hundkäftar och tassar på lår och plint. Milles förvärvade enbart mansfiguren, utan hundar.

 Aktaion var enligt grekisk mytologi sonson till kungen av Thebe och en skicklig jägare. Under en jakt med sina två hundar går han in i en förbjuden skog och ser där jaktgudinnan Artemis bada naken. Artemis upptäcker honom och i vredesmod förvandlar hon Aktaion till ett rådjur, varpå jägarens egna hundar anfaller och sliter honom i stycken. På British museum i London finns en skulpturgrupp i samma tema, inklusive hundar, men i mindre skala. Där ser man hur horn börjat växa ut ur Aktaions huvud.  

Förvärvet kompletterar Millesgårdens redan  högt ansedda antiksamling och möjliggör också forskning. Dels kring Carl Milles antiksamling och hans samlande, varför han gjorde de val han gjorde i samband med sina inköp men även forskning kring den specifika skulpturgruppen.

Förvärvet är möjliggjort tack vare ett generöst bidrag från Millesgårdens vänförening. 

2016-07-01
Aktaion i Millesgårdens antiksamling.
Foto: Yanan Li

BOKEN OM CARL MILLES OCH MILLESGÅRDEN ÄR ÄNTLIGEN HÄR!

Under ett helt år har fotografen Yanan Li varit på Millesgården och förevigat skulpturparken och konstnärshemmet. Resultatet är ett stort antal bilder där museets park ändrar karaktär efter årstiderna. Texter och intervjuer av bland annat museichef Onita Wass, konstvetaren Sophie Allgårdh och Gregory Withkopp från Cranbrook Academy of Art.

Förlag: Arvinius + Orfeus Publishing

Mer information om boken samt pressbilder.