TOVE JANSSON
LUSTEN ATT SKAPA OCH LEVA
22 OKT - 22 JAN 2017

Tove Jansson (1914-2001) är en av de mest kända finska konstnärerna genom tiderna. Konstmuseet Ateneum i Helsingfors har producerat en vandringsutställning som presenterar Janssons breda karriär som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, författare och skapare av Muminfigurerna och -berättelserna. Turnén kommer att starta på Millesgården i Stockholm och fortsätter därefter till Göteborgs konstmuseum. Utställningen är producerad av Konstmueet Ateneum, Finlands Nationalgalleri.

Utställningen täcker alla skeden i Janssons produktiva karriär - måleriet från 1930-talets surrealistiska konstverk till 1960-70-talets mer abstrakta uttryck, de träffsäkra satiriska antimilitaristiska illustrationerna i tidskriften Garm, monumentalmålningarna i offentliga lokaler och berättelserna om Muminfigurerna som blivit otroligt populära i hela världen.

Se utställningen på egen hand eller gå med på en allmän visning med guide. Allmänna visningar tisdagar och torsdagar 13:15. Se kalendariet för datum. 

JUST NU: Se mer av Tove Jansson på Dramatens Stora scen

Dramaten erbjuder 50% rabatt på tre föreställningar av Tove Jansson - den avslöjande tröstaren. Boka till rabatterat pris här. För frågor kring bokning kontakta publikservice@dramaten.se

Datum: 19, 26 och 27 november, Stora scenen
Speltid: 1 timma och 30 minuter (ingen paus)

"Tove Jansson hyllas med vemod och kärv ironi" DN

"Orden blänker på scenen som om en filifjonka putsat dem. Solen lyser
över Mumindalen och den geniala Birgitta Ulfsson är den bästa ciceron man kan
tänka sig på en ljuvlig upptäcktsfärd genom denna magiska värld." SvD

"Det är så vackert att man vill gråta" SvD


En minnesfest i ord och toner. Birgitta Ulfsson porträtterar författaren Tove Jansson, som avslöjar och tröstar med samma generösa hand. Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson framför Birgitta Ulfsson många av Tove Janssons teatervisor, tonsatta av Erna Tauro. Vi får ta del av ett rikt och mångfasetterat konstnärskap 
buret av glädje, ängslan och äventyrslusta. Birgitta Ulfsson är bland annat känd som Muminmamman i den första tv-serien om Mumintrollen.

Detalj av en av Dramatens kolonner av Carl Milles. 

TOVE JANSSON
LUSTEN ATT SKAPA OCH LEVA
Råddjurets Knappjakt - Ett familjeäventyr

Ta med familjen och leta efter Råddjurets knappar! Han älskar att samla på saker men verkar tappat några knappar i utställningen... Hitta dem och svara på kluriga frågor. Gratis, hämtas i receptionen. Visa resultatet i receptionen och få en liten belöning. Från ca 5 år. Knappjakten under utställningsperioden 22 okt - 22 jan 2017.
Råddjurets Knappjakt