Utställningarna i konsthallen och konstnärshemmet har samma öppettider som Millesgården i övrigt. 

DEN MODERNA KVINNAN
28 OKT - 25 FEB 2018

En utställning producerad av  Ateneum där fyra av den finska modernismens stora konstnärer presenteras; Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann.  Det var konstnärer som spelade en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Utställningen presenteras under 2017, jubileumsåret för Finlands självständighet.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) är välkänd för sina under åren allt mer avskalade bilder där till slut endast det mest betydelsebärande finns kvar. I utställningen ingår en serie porträtt och några stilleben, målningar gjorda från tidigt 1900-tal fram till åren innan konstnärens död.

Sigrid Schauman (1877-1979) var landskapsmålare. Hon var en tid elev till Helene Schjerfbeck och utbildade sig även i Paris, där hon hade nära kontakt med Sonia och Robert Delaunay. Hon vistades även i Italien där hon arbetade tillsammans med Ellen Thesleff. Färgmättade och stiliserade landskap och några nakenstudier ingår i utställningen.

Ellen Thesleff (1869 -1954) målade i början av sin karriär i naturalistisk stil men blev, efter mötet med den europeiska modernismen, inspirerad av fauvism och expressionism. Under långa vistelser i Frankrike och Italien utvecklade hon en färgbehandling  som gjorde henne till en stor ljusskildrare. I hennes landskapsbilder, varav flera ingår i utställningen, är naturen upplöst i ett flödande färgrikt ljus. 

Elga Sesemann (1922-2007) var expressionistisk målare och en stor kolorist. Hon arbetade med palettkniv, inte pensel, vilket ger hennes målningar en känsla av materialitet. Hon målade många självporträtt där hon utforskar sig själv med en osentimental och psykologiskt skarp blick. Sesemann gav även ut diktsamlingar. 

I DET DOLDA
En utställning av Cristina Caprioli
30 SEP - 26 NOV 2017

Likt en fläck råolja breder sig det svarta veckade tygstycket över golvet. En formbar yta som man kan gömma sig bakom, tystas ned av eller synliggöra sin plats i. I utställningen I det dolda har vecket en central plats och samtalet är tydligt med den historiska skulpturens klädda nakenhet. Genom bildspel, filmer, tvålar, trasor, ”hud” och en publikation belyses också koreografins täckande av former, som talar som tydligast när de inte av-slöjas. 
 
En rad centrala frågor om makt adresseras, samtidigt som det icke-avslöjande täckande ses som en valbar strategi. Avsikten är att låta den konstestetiska erfarenheten föra en diskussion om det fördolda i sociala, kulturella och politiska termer.
 
I det dolda är en del i det omfattande konstnärliga projektet cloth som utformats inom den oberoende organisationen ccap. 
 
Utställningen visas i Millesgårdens Konstnärshem.
 
Cristina Caprioli, född den 22 oktober 1953 i Italien, är en Stockholmsbaserad dansare och koreograf. Sedan 2008 även professor i koreografisk komposition vid Dans och Cirkushögskolan, Stockholm. Under mitten av 1990-talet började hon koreografera för att 1998 grunda den oberoende organisationen ccap. ccap producerar scenföreställningar, installationer, filmer, objekt, publikationer och annan koreografi.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse