Ingrid Bergman. Från filmen Jeanne d´Arc 1948. 
Konsthallen. Bild från en tidigare utställning. 
Konsthallen. Bild från en tidigare utställning. 

Aktuella utställningar

THE RISE AND FALL OF INGRID BERGMAN.
AND RISE.
8 OKT - 24 JAN 2016

Guidad introduktion tisdagar & torsdagar 13:15 (kvart över ett). Ingår i entrépriset. Ingen föranmälan.  

Utställningen THE RISE AND FALL OF INGRID BERGMAN. AND RISE, är en hyllning till Ingrid Bergman med anledning av att
det är 100 år sedan hon föddes. Ingrid Bergman räknas som en av världens största filmskådespelerskor genom tiderna. Hon vann tre Oscars och är rankad som nummer fyra i historien av American Film Institute. Men Ingrid Bergman är inte bara en
filmstjärna från förr. Som yrkesmänniska och person var hon en föregångare och det var inte alltid hennes vägval applåderades. 

Utställningens titel kan uppfattas som provokativ. Den del av utställningen som heter The Fall berättar om en kvinna som var sig själv trogen och ville gå sin egen väg. Konsekvensen blev att hon blev baktalad, till och med i den amerikanska senaten!

“I have no regrets. I wouldn’t have lived my life the way I did if I was going to worry about what people were going to say.”

Som kända svenskar i USA och Italien hade Ingrid Bergman och Carl Milles lärt känna varandra och brevväxlade. I utställningen visas ett personligt brev från Ingrid Bergman till Carl Milles liksom tre fotografier där barnen Rossellini poserar i Millesgårdens skulpturpark som är täckt av snö. Ingrid Bergman ger i brevet uttryck för att hon känner sig missförstådd i Sverige, en känsla som hon delade med skulptören Milles. 

I utställningen visas bl.a. 60 fotografier av Robert Capa, Lennart Nilsson och andra fotografer, grafik av Andy Warhol, scenkläder samt filmer från olika faser av skådespelerskans liv. Dottern Isabella Rossellini har givit utställningen sitt fulla stöd och öppnat upp Ingrid Bergmans personliga arkiv på Wesleyan University i USA. 

Beställd av Strandverket Konsthall. Producerad av Actit kommunication och R.A.B.B.E.