MUMINVINTER på MILLESGÅRDEN
En liten utställning i Annes Hus.
26 november - 12 februari 2017

I det varma muminhuset ligger muminfamiljen och sover sin vintersömn med magarna fulla av granbarr. Så har de alltid gjort och mumintroll håller på traditionerna. Mumintrollen har tillfälligt lånat Annes hus på Millesgården. Kom hit och besök dem i deras salong! I fem tittskåp ser du vad mumintrollen drömmer om när de sover.

TIttskåpen är inredda med dockor från 1950-talet, gjorda av Atelier Fauni. Tittskåpen är skapade av konstpedagog Jenny Myrsell, som med ett genuint intresse samlat denna unika samling mumindockor. 

Atelier Fauni startades 1952 i Finland av Helena och Martti Kuuskoski. scandic foresta luncMartti var skådespelare och i kölvattnet av andra världskriget behövdes alla slags inkomster för att säkra familjens ekonomi. Helena började tillverka troll och dockor som hon sålde. Så småningom växte företaget och även Martti och barnen Minna och Johannes, deltog i tillverkningen. 1955 började Atelier Fauni tillverka mumintroll av skinn och teddy. Dockorna var handgjorda och kläderna var ofta gjorda av Marimekkotyger. Det sägs att Atelier Fauni inte hade licens att tillverka mumintroll men att Tove Jansson blev så förtjust i mumindockorna att hon gav familjen sin tillåtelse och dockorna blev då officiella muminprodukter. 

TOVE JANSSON
LUSTEN ATT SKAPA OCH LEVA
22 oktober - 22 januari 2017

Tove Jansson (1914-2001) är en av de mest kända finska konstnärerna genom tiderna. Konstmuseet Ateneum i Helsingfors har producerat en vandringsutställning som presenterar Janssons breda karriär som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, författare och skapare av Muminfigurerna och -berättelserna. Turnén kommer att starta på Millesgården i Stockholm och fortsätter därefter till Göteborgs konstmuseum. Utställningen är producerad av Konstmueet Ateneum, Finlands Nationalgalleri.

Utställningen täcker alla skeden i Janssons produktiva karriär - måleriet från 1930-talets surrealistiska konstverk till 1960-70-talets mer abstrakta uttryck, de träffsäkra satiriska antimilitaristiska illustrationerna i tidskriften Garm, monumentalmålningarna i offentliga lokaler och berättelserna om Muminfigurerna som blivit otroligt populära i hela världen.Se utställningen på egen hand eller gå med på en allmän visning med guide. Allmänna visningar tisdagar och torsdagar 13:15. Se kalendariet för datum. 

JOSEF FRANK
MÖNSTER - MÖBLER - MÅLERI
21 maj - 2 oktober 2016

I Millesgårdens stora sommarutställning sätts formgivaren och konstnären Josef Frank (1885-1967) in i ett konsthistoriskt sammanhang. Utställningen består av fyra delar. I Konsthallens stora sal presenteras Josef Frank som formgivare och mönsterkonstruktör.  I det inre galleriet visas ett stort antal akvareller av Josef Frank, en tidigare okänd sida av formgivarens skapande som även presenteras i en nyutgiven bok. I Konsthallens projektrum visar elever fån Carl Malmstensskolan upp möbler tillverkade med Josef Franks design som inspiration. Annes hus, inrett av Svenskt Tenn och Josef Frank, öppnas så att besökare kan komma in i rummen och Franks inredningsidéer presenteras i texter. Den fjärde delen av utställningen är sommarrabatter och en blomstermatta på Nedre Terrassen, inspirerade av Josef Franks mönster och målningar, skapade av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Blomstermattan stod klar första veckan i juni. 

På Konserthuset:
CARL MILLES - DE FYRA ÅRSTIDERNA. 
Foton av Yanan Li
28 juni - 20 augusti 2016

Orfeusbrunnen, ett av Stockholms mest kända landmärken firar i sommar 80 år. Med anledning av jubileet visar Konserthuset, i samarbete med Millesgården, utställningen Carl Milles – de fyra årstiderna. Besökaren får på Konserthuset uppleva ett utsnitt ur Carl och Olga Milles konstnärshem på Lidingö. Fotograf Yanan Li har under årets fyra årstider fotograferat i Millesgårdens skulpturpark och ger oss, genom sina bilder, sin tolkning av parken.

Med Carl Milles skulpturer, parkbänkar och levande växter skapar vi dessutom en ”minipark” i Konserthusets Stora foajé – en oas mitt i Stockholms city. Fri entré. Guidade visningar ges dagligen 14:00.

TAGORE & RAY
23 april - 22 maj 2016

En mindre utställning i konstnärshemmet med Illustrationer av Rabindranath Tagore (1861-1941) och Satyajit Ray (1921-1992), två av Indiens mest kända kulturpersoner. Tagore var poet, frihetskämpe och konstnär och fick Nobelpriset i litteratur 1913. Satyajit Ray, en känd och uppmärksammad filmregissör som bl a fick en Oscar för sitt livsverk 1992. Men de båda kulturpersonligheterna var också skickliga illustratörer och i utställningen visas psykedeliska färgteckningar likväl som svart/vita skisser med mörkare motiv.Utställningen är ett samarbete med den Indiska Ambassaden i Stockholm och är en del av India
Unlimited.

SVENSK GLASKONST EFTER 2000

6 februari - 8 maj 2016

Svenskt glas befinner sig i en tid av förändring som kännetecknas av vitalitet, mångfald och nya kreativa uttryck. Dagens produktion av svenskt glas sker inte längre i stor industriell skala. Fokus är snarare på resultatet av experiment inom konceptuell konst, konstnärlig forskning, nya perspektiv på glas och omdefinitionen av glas som material. I utställningen visas ett urval glasverk av flera samtida konstnärer. 

Utställningen är producerad i samarbete med The Glass Factory, BODA.Medverkande konstnärer: Birgitta Ahlin & Sirkka Lehtonen, Esmé Alexander, Lott Alfreds, Lena Bergström, Olle Brozén, Tillie Burden, Anna Carlgren, Camilla Caster, Frida Fjellman, Ulla Forsell, Paul Grähs, Ylva Holmén, Annika Jarring, Espen Jensen, Ditte Johansson, Åsa Jungnelius, Gunilla Kihlgren, Ingalena Klenell, Simon Klenell, Matilda Kästel, Ludvig Löfgren, Sylvia Neiglick, Fredrik Nielsen, Karl Magnus Nilsson, Anna Viktoria Norberg, Ammy Olofsson, Jennie Olofsson, Benjamin Slotterøy, Bertil Vallien, Terese William Waenerlund, Nina Westman, Anders Wingård och Ann Wåhlström.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.