Utställningar 2014

ANNE-KARIN FURUNES - BEYOND THE PORTRAITS 

19 jun 2014 -31 aug 2014 

Den norska konstnären Anne-Karin Furunes, född 1961,  har utvecklat en egen konstnärlig teknik. Med stora dukar, målade i svart eller vitt, framställer hon motivet genom att perforera duken. De utstansade hålens storlek och placering skapar bilden som i själva verket är en illusion; det som ögat upplever som prickar i en målning är i själva verket hål som visar väggen bakom tavlan. Furunes skapar skulpturala objekt på vars platta yta en föränderlig bild framträder när betraktaren rör sig framför konstverket. 

Anne-Karin Furunes, som även är professor på Konstakademien i Trondheim, arbetar med minnen i vid mening och hämtar fotografiska förlagor till sina verk från privata album eller arkiv. Motiven är ofta ansikten av okända människor som har en gemensam historia. Bland annat har hon hämtat fotografier från Rasbiologiska institutet i Uppsala.

Furunes är en av Norges mest internationellt kända samtidskonstnärer med en omfattande utställningsverksamhet världen över. Hon har även gjort konst för offentliga platser och är aktuell med ett omfattande verk på Skogskyrkogårdens T-banestation i Stockholm.

MAN RAY - NEW YORK - PARIS - HOLLYWOOD

22 FEBRUARI -  8 JUNI 2014

I utställningen får vi följa den ryskjudiske, kultförklarade konstnären Man Rays, född i USA (1890-1976), konstnärskap genom en vindlande resa som spänner över två världskrig. Från 1910-talets tidiga dadaism i New York, dit de europeiska konstnärerna sökt sig under kriget, till Paris på 1920- och 30-tal, för att återvända till USA för att undkomma nazisternas framfart i Paris under 1940-talet.

Man Ray var framförallt verksam på tre platser: New York, Paris och Hollywood. Tyngdpunkten i utställningen är Man Rays återkommande teman och formspråk. Som besökare möter man kända verk som bland annat strykjärnet Cadeau, och fotografiet La Prière.   
Platserna, tiden och berömda personer som Marcel Duchamp, Andre Breton, Pablo Picasso, Kiki och Lee Miller lämnar avtryck i hans konst.
 
Utställningen visar Man Rays mångfacetterade konstnärskap. Han utforskar vad konst är och arbetar i många olika tekniker; skulptur, fotografi, teckning, måleri, objekt och experimentell film. Cirka 90 föremål visas i utställningen.Fotografering och barnvagnar är inte tillåtet i konsthallen under utställningsperioden. 
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.