Utställningar 2011

BEATRIX POTTER™ - PELLE KANIN™ &  HANS VÄNNER

29 januari - 15 maj 2011

"Once upon a time there were four little Rabbits, and their names were - Flopsy, Mopsy, Cottontail, and Peter. They lived with their Mother in a sand-bank, underneath the root of a very big tree". 
Utdrag ur Peter Rabbit, 1902.

För första gången i Sverige visar Millesgården en utställning med den världsberömda brittiska barnboksförfattaren Beatrix Potter (1866-1943).  Hennes illustrationer skapade många omtyckta djurkaraktärer som Peter Rabbit, Mrs Tiggy Winkle, Mr Jeremy Fisher, Jemima Puddle Duck med flera.
Beatrix Potter vände sig tidigt till djurens värld och ägnade många timmar åt att studera deras utseende, beteende och rörelsemönster återgivna i exakt detalj med stor inspiration från naturhistoriska museer och familjens boksamling. 
Utöver försäljning av enstaka djurillustrationer och design av kaniner som publicerades som julkort, debuterar den då 24 åriga Beatrix som författare och konstnär officiellt 1902 då Frederick Warne förlag publicerade hennes teckningar och berättelse om Peter Rabbit.
Pelle Kanin och hans vänner på Millesgården är en utställning för hela familjen där Beatrix Potters välkända sagor gestaltas med både lekfulla miljöer för barn och fördjupning i Beatrix, kvinnan bakom succéböckerna.
Pelle Kanin

BJÖRN WESSMAN - WESSMANLAND

28 maj - 14 augusti 2011

"Mitt måleri kan sägas beskriva en parabel
mellan det närgånget nyfikna botaniska,
mönster i naturen som organisk abstraktion
Och det stora fängslande panoramats
berusande blickfång"


Björn Wessman ur boken Aniane, 2010.Björns Wessmans målningar är stora och färgrika. Att betrakta dessa landskapsmålningar är ett veritabelt färgbad, ibland chockartat för ögat. Det är en stimulans som kan väcka även det mest slumrande färgseende till liv. De stora formaten ger betraktaren möjlighet att träda in i målningarna och vandra i dem likt en japansk trädgård.

Björn Wessman arbetar i gränslandet mellan det föreställande och det abstrakta seendet.
Tekniken är traditionell: oljemåleri på duk. Hans sätt att arbeta är abstrakt och samtida med idén om landskapet som utgångspunkt, hur den sinnliga upplevelsen av det verkliga landskapet kan återskapas på dukens platta yta. 
Den konstnärliga inspirationen är hämtad från de olika "landskap" han lärt känna genom åren; trakterna kring byn Aniane i Frankrike, zenträdgårdar i Japan och bergslandskapen i Sverige och Australien.

Utställningen Wessmanland visar ett måleri som mycket väl passar i Millesgårdens Konsthall. Johan Celsings vackra byggnad omges av en skulpturpark som sommartid är en grönskande oas med porlande fontäner och prunkande rabatter. Genom Björn Wessmans utställning blir upplevelsen av växtlighet och landskap dubbel; i Konsthallen de överdådiga, färgrika, abstraherade landskapen och i parken den verkliga naturen.

Björn Wessman är född i Hässleholm men uppvuxen i Örebro. Utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han vistas under långa perioder i franska byn Aniane och har ställt samman en bok, med samma titel, om vandringarna i trakten. 
Inför utställningen har även en ny bok, WESSMANLAND, tagits fram med bilder på nya verk. 
Han har en lång lista över separat- och grupputställningar både här hemma och utomlands. Han är representerad både vid landets stora museer och med offentliga utsmyckningar.

http://www.bjornwessman.nu/

GLASSTRESS STOCKHOLM

27 augusti - 15 januari 2012

I utställningen Glasstress Stockholm presenteras verk av internationellt kända målare, skulptörer och installationskonstnärer. De har med sina olika utgångspunkter utmanat glaset som därigenom blivit ett material för samtida konst, långt från alla tankar om glasets nyttoaspekter.

Glasstress Stockholm infattar verk av 32 konstnärer med namn som Jean Arp, Mona Hatoum, Fred Wilson, Marie-Louise Ekman, Charlotte Gyllenhammar, Ernst Billgren och Bertil Vallien.

Glasbruket Berengo i Venedig har sedan många år bjudit konstnärer, designers och arkitekter från olika länder att tillsammans med brukets glasblåsare experimentera med glas. Under åren har över 100 konstnärer inbjudits och konstverken visas i utställningar världen över, bland annat på 2011 års upplaga av Biennalen i Venedig.

Resultatet av konstnärernas experiment och nära samarbete med skickliga glasblåsare är oväntade, häpnadsväckande och utmanande konstverk som fascinerar och väcker tankar, som all bra konst gör. Eller som Glasstress italienska kurator uttrycker det: Glassblowing is hot! Glasstress is cool!

Utställningen är den första i en serie av utställningar med italienskt tema på Millesgården. Carl Milles byggde sin dröm om Italien när han skapade Millesgården. Att anknyta till det italienska i anläggningen är därför naturligt och vi väljer att inleda Italientemat detta år då Italien firar 150 år som enad nation. 

Utställningen är initierad av Adriano Berengo
Curerad av Adriano Berengo och Maria Wiberg

Länk till GLASSTRESS

KONSTNÄRER
Jean Arp 
Domenico Bianchi
Ernst Billgren
Monica Bonvicini
Pino Castagna
Soyeon Cho
Marie Louise Ekman
Jan Fabre
Charlotte Gyllenhammar
Mona Hatoum
Charlotte Hodes
Hye Rim Lee
Liu Jianhua 
Michael Joo
Marya Kazoun
Marta Klonowska
Konstantin Khudyakov
Atelier Van Lieshout
Massimo Lunardon
Vik Muniz
Anne Peabody
Javier Perez
Jaume Plensa
Bernardì Roig
Silvano Rubino
Tanja Sæter
Thomas Schutte
Shan Shan Sheng
Bertil Vallien 
Koen Vanmechelen
Fred Wilson
Kimiko Yoshida

JUL I VÅRA HUS!

Millesgården och Prins Eugens Waldemarsudde
26 november - 4 december

Varmt Välkommen att njuta av juletider i våra konstnärshem!Prins Eugens Waldemarsudde vårdar arvet efter prins Eugen och hans intresse för blommor i alla dess former. I prinsens sällskapsvåning kan vi fortfarande uppleva årstidernas växlingar med olika blomster som hämtats in från trädgården och växthusen.
 
Inför denna jul har fem florister, Andreas Graveleij, Johan Pettersson, Peter Ødegaard, Kristina Öhman och Inger Ruckle, bjudits in att med sina olika bakgrunder fritt tolka prinsens arv med dekorationer i slottets salonger och gemak. Den gemensamme nämnaren för de inbjudna är en stor kärlek för blomsterprakt och naturens rikedom. Floristerna smyckar ett rum vardera med en blandning av traditionella och moderna inslag. Det skall dofta jul med kvitten, apelsiner och nejlikor. Julrosor, mistel, hyacinter, amaryllis och tulpaner skall "dansa" i vaserna. En ny jul på Waldemarsudde i en högst personlig tappning möter besökaren från och med 1:a advent.

Som skulptör fann Carl Milles mycket inspiration i antikens skulpturer. De som vi idag uppskattar för sina enkla vita uttryck. Men skulpturer var under sin egen gyllene era rikt bemålade i starka färger. Så nu när vi i adventstider längtar efter doft och färg låter Ulf Nordfjell, Synnöve Mork och Ia Schildt inspireras av de starka färgerna och ger dem plats på Millesgården tillsammans med mer lekfulla inslag av Linn Mork. 

Arkitektoniska detaljer förstärks med naturens material, halmkärvar blir till en glittrande ljuskrona, en matta av orange apelsiner rullas ut. Dukar i blomsternejlikornas hela färgspektra läggs på borden. Intill möter modern design och form det befintliga möblemanget. På en och annan skulptur träs förföriska strumpeband och ovan dess huvud svävar helgonlika gloriors sammanflätade av julens blommor. I Annes hus dukas det till jul och praktarrangemang av blommor och naturens grenar tar åter plats. 

Med julens färger i form av blommor, frukter och vackra vaser förgylls konstnärshemmen i adventstid.

Utställningskoordinator, landskapsarkitekt Ulf Nordfjell.
Prins Eugens Waldemarsudde i samarbete med Waldemarsuddes vänner och Millesgården.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.