Claes Hake, skulptur & måleri
Hake på Millesgården 24 april - 29 augusti 2010
Skulptören Claes Hake, verksam sedan 1960-talet, visar i utställningen Hake på Millesgården verk från fyra decennier. Amerikanaren, plastskulpturen som liknar ett älghorn bemålat med amerikanska flaggan, expressionistiska bronsskulpturer och ringarna i svart brons visar på bredd och variation i både uttryck och material.
Här visas också målningar av senare datum. De stora, ofta oramade målningarna, gjorda på grova papper har skulpturala kvaliteter och låter ana att det i grunden handlar om samma sak som i skulpturerna; spelet mellan formerna, ytornas kvaliteter och ljuset.
Claes Hake är känd för sina stora skulpturer i granit och andra stenarter som finns på ett 60-tal ställen i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA. Han är därmed en av Sveriges mest representerade skulptörer i offentlig miljö. De väldiga bågarna, portarna och valven ger samma mäktiga upplevelse som arkeologiska lämningar. Samma frågor väcks också: Hur kan man skulptera, flytta och sammanfoga så stora stenblock?
Claes Hake är född och uppvuxen i Göteborg men har starka band till Bohuslän. Sten, och framför allt granit, är ett material han vuxit upp med men började arbeta med först på senare år. Under hans första år som konstnär var plast ett nytt och spännande material. Då plasten visade sig vara farlig för hälsan övergick han till mer traditionella material som lera, gips och brons.
Idag arbetar han mest med sten. Det tunga arbetet med skulpturer kräver planering och precision. Innan skulpturen är på plats har många människor och maskiner varit inblandade. Måleriet innebär det motsatta, är spontant och snabbt. Därför är det bra att kombinera.
I Claes Hakes konst kan man spåra drag av konstriktningar från olika årtionden, som popkonst, expressionism och minimalism. Skulpturer såväl som målningar äger ändå ett alldeles eget uttryck och monumentalitet, oavsett storlek. Det är också intressant att följa hur en framstående konstnär förändrar sitt arbete över tiden och samtidigt behåller ett personligt språk.