Utställningar 2010

Halmstadgruppen - Surrealism på svenska

4 september - 16 januari 2011

Halmstadgruppen, bestående av konstnärerna Erik Olson, Axel Olson, Stellan Mörner, Sven Jonson, Esaias Thorén och Waldemar Lorentzon var internationellt skolade och hade tidigt kontakt med modernistiska strömningar i Berlin och Paris. På 1930-talet började Halmstadgruppens medlemmar att måla surrealistiskt och väckte uppmärksamhet i det svenska konstlivet med sina målningar av inre landskap och egenartade drömmar.
 
Medlemmarna i Halmstadgruppen var på många sätt revolutionära och ställde ut tillsammans med de internationella surrealisterna på olika ställen i Europa men utvecklade en egen form av surrealism, präglad av det halländska landskapet och med ett mer andligt innehåll än kollegorna i Europa.

De frågor som de svenska surrealisterna arbetade med har ännu stor aktualitet. På 1930-talet liksom idag finns ett intresse för det mänskliga psyket och drömmarnas betydelse. Då som nu är världen runtomkring orolig med ekonomisk instabilitet och krigshot. I den omfångsrika utställningen finns många exempel på målningar som speglar detta.

När utställningen Halmstadgruppen - surrealism på svenska öppnar på Millesgården får konstverken en perfekt inramning i Millesgårdens miljöer, där den surrealistiska rekvisitan, i form av antika kolonner, valv och skulpturer i motljus, återfinns i rika mått.

Den omfångsrika utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum och Millesgården i samarbete med Mjellby Konstmuseum

HARE - LINJE

Skulptur & måleri
Bianca Maria Barmen och Håkan Bengtsson
20 februari - 11 april 2010


Vårsäsongens första utställning på Millesgården visar verk av konstnärerna Bianca Maria Barmen, skulptur och Håkan Bengtsson, måleri.
 
I utställningen HARE - LINJE är Barmens vita gipsskulpturer vid första anblicken ganska tysta och lågmälda. Bengtssons målningar och teckningar är strama och har ett minimalt och kontemplativt uttryck. 

Bianca Maria Barmen arbetar ofta med djurtema - en hare, en fladdermus, inte sällan i kombination med en geometrisk figur. Små skulpturer i en egen värld som vi får kika in i och upptäcka att skalan växer. Tankarna går till tidig egyptisk konst med figurer huggna i svart sten som bara delvis frigjorts från stenen.

Håkan Bengtssons målningar är täckta av fina linjer. Rytmiskt upprepande med små, små förskjutningar så att nya mönster bildas. Verken rör sig i tre dimensioner, uppåt, nedåt och inåt så att de skapar en slags ton eller ambiance som påverkar rummet.

Delar av utställningen har tidigare visats på Dunkers Kulturhus, Helsingborg, där också en katalog producerades.

Claes Hake, skulptur & måleri

Hake på Millesgården 24 april - 29 augusti 2010

Skulptören Claes Hake, verksam sedan 1960-talet, visar i utställningen Hake på Millesgården verk från fyra decennier. Amerikanaren, plastskulpturen som liknar ett älghorn bemålat med amerikanska flaggan, expressionistiska bronsskulpturer och ringarna i svart brons visar på bredd och variation i både uttryck och material.

Här visas också målningar av senare datum. De stora, ofta oramade målningarna, gjorda på grova papper har skulpturala kvaliteter och låter ana att det i grunden handlar om samma sak som i skulpturerna; spelet mellan formerna, ytornas kvaliteter och ljuset.
Claes Hake är känd för sina stora skulpturer i granit och andra stenarter som finns på ett 60-tal ställen i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA. Han är därmed en av Sveriges mest representerade skulptörer i offentlig miljö. De väldiga bågarna, portarna och valven ger samma mäktiga upplevelse som arkeologiska lämningar. Samma frågor väcks också: Hur kan man skulptera, flytta och sammanfoga så stora stenblock?  
Claes Hake är född och uppvuxen i Göteborg men har starka band till Bohuslän. Sten, och framför allt granit, är ett material han vuxit upp med men började arbeta med först på senare år. Under hans första år som konstnär var plast ett nytt och spännande material. Då plasten visade sig vara farlig för hälsan övergick han till mer traditionella material som lera, gips och brons.  
Idag arbetar han mest med sten. Det tunga arbetet med skulpturer kräver planering och precision. Innan skulpturen är på plats har många människor och maskiner varit inblandade. Måleriet innebär det motsatta, är spontant och snabbt. Därför är det bra att kombinera.
I Claes Hakes konst kan man spåra drag av konstriktningar från olika årtionden, som popkonst, expressionism och minimalism. Skulpturer såväl som målningar äger ändå ett alldeles eget uttryck och monumentalitet, oavsett storlek. Det är också intressant att följa hur en framstående konstnär förändrar sitt arbete över tiden och samtidigt behåller ett personligt språk.

Lee Miller - med surrealistisk blick

14 november - 14 februari 2010

Under senhösten och vintern visas verk av den amerikanska fotografen Lee Miller (1907-1977) på Millesgården. I utställningen med surrealistisk blick visas svartvita fotografier med motiv hämtade från Lee Millers spektakulära liv som fotomodell i USA, engagemanget för surrealistgruppen i Paris på 1930-talet och bilder från hennes uppdrag som krigsfotograf.

Som modell, älskarinna och fotoassistent åt den amerikanska fotografen Man Ray började hon intressera sig för att själv fotografera. De arbetade tillsammans en tid men ganska snart fann Lee Miller nya vägar och möjligheter med kameran.

Förutom uppdraget som krigsfotograf för den brittiska modetidningen Vouge, blev Lee Miller även ackrediterad hos US Army som officiell krigsfotograf. Hon var bl a med vid andra världskrigets slut 1945 då de amerikanska trupperna gick in i Dachau, Tyskland. När hennes bilder publicerades satte hon själv rubriken:  Belive it!

Utställningen är producerad av Mjellby Konstmuseum i samarbete med Lee Miller Archives.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.