Carl Milles (1875–1955) är en av Sveriges mest internationellt erkända skulptörer med stora framgångar i Europa och USA. Hans offentliga verk pryder städer i Sverige, Europa och USA men också några platser i Asien. Sommaren 2025 är det 150 år sedan hans födelse och för att uppmärksamma detta presenterar Millesgården Museum den största separatutställningen i modern tid om Carl Milles och hans konstnärskap.
I utställningen Skulptören Carl Milles 150 år, som visas i Millesgårdens konsthall, får besökaren möta en kreativ och visionär konstnär med glimten i ögat, men också en motsägelsefull person vars liv och verk väcker frågor och diskussioner. Ett sjuttiotal skulpturer, däribland bronser och originalgipser, som sällan eller aldrig tidigare visats ger en fördjupad inblick i Carl Milles värld, en plats där humor och allvar, fantasi och andlighet, samt verklighet och dröm förenas. Flera av verken har hämtats från Millesgårdens egna arkiv och magasin, vilket ger publiken en unik möjlighet att se delar av samlingen som annars inte är tillgängliga.
Carl Milles och hans hustru, konstnären Olga Milles (född Granner) skapade det som kom att bli allkonstverket Millesgården under första halvan av 1900-talet. Tillsammans formade de ett eget universum där konst, arkitektur och natur samspelar, inspirerat av antiken, Italien och mytologi. Millesgården omfattar deras hem, ateljéer, en omfattande antiksamling och en vidsträckt skulpturpark med hundratalet av Carls verk. År 1936 skänkte paret sitt livsverk till det svenska folket, i enlighet med Carls vision om att konsten skulle vara tillgänglig för alla. Idag är Millesgården en av Sveriges mest unika konstmiljöer.
Carl Milles föddes 1875 på Örby gård i Lagga socken, Uppland. Hans barndomsintresse för vattenlevande varelser och astronomi påverkade hans konstnärskap och blev återkommande teman i hans verk. Efter studier vid Tekniska skolan i Stockholm fortsatte han sin utbildning i Paris, där han bland annat arbetade med den franske skulptören Auguste Rodin. Hans konstnärliga talang uppmärksammades, och han började ställa ut på Parissalongen. År 1900 fick han ett hedersomnämnande och belönades med en silvermedalj vid världsutställningen.
Under 1920-talet hade Carl sin guldålder. Som professor vid Konsthögskolan skapade han flera av sina mest betydelsefulla offentliga verk, såsom Europa och Tjuren i Halmstad, Poseidon i Göteborg och Orfeusgruppen utanför Konserthuset i Stockholm. 1931 flyttade han till USA där han fick den första professuren vid den nyetablerade skulpturavdelningen vid Cranbrook Academy of Art i Michigan. Där undervisade han en ny generation skulptörer samtidigt som han fortsatte sitt eget konstnärskap med monumentala verk som Uppståndelsefontänen, Falls Church, Virginia, Fredsmonumentet, Saint Paul, Minnesota och Flodernas möte i St. Louis. På 1950-talet flyttade han och Olga tillbaka till Europa och delade sin tid mellan ateljén i Rom och konstnärshemmet på Lidingö. Carl avled på Millesgården i september 1955 medan Olga levde fram till 1967.
Carl Milles var en skulptör som utmanade gränserna för vad som var tekniskt möjligt. Hans storslagna verk kombinerar figurativa bronsgestalter med vatten och luft för att skapa illusionen av lätthet och rörelse, ofta med ambitionen att lyfta skulpturerna mot himlen, med inspiration från antik mytologi, astronomi, historiska berättelser och naturens element. Även om han idag ofta beskrivs som en klassisk skulptör, rymmer hans produktion även moderna inslag.
I utställningen ges en fördjupad förståelse för Carl Milles konstnärskap i den miljö han själv skapade. Besökaren får möta en kreativ och visionär konstnär, men också en motsägelsefull person vars liv och verk väcker frågor där samtida röster ger olika perspektiv på Carl Milles omdiskuterade politiska åsikter genom ett filmat rundabordssamtal. I konsthallen presenteras ett sjuttiotal skulpturer varav sällan eller aldrig tidigare visade bronser och originalgipser. Tillsammans med arkivmaterial, skissböcker och fotografier ger de en exklusiv och fördjupande inblick i hans värld – där humor och allvar, fantasi och andlighet samt verklighet och dröm förenas.
Curator: Evelina Berglund, Millesgården Museum
Utställningsansvarig: Bronwyn Griffith, Millesgården Museum
Medverkande institutioner:
Konstakademien, Stockholm
Cranbrook, Michigan
Utställningen stöds av Dr Herbert & Anne-Marie Lembcke Ad Infinitum Foundation