ATT VÄVA SIDEN 
SE MÄSTARVÄVARE FRÅN NANJING
10 MARS - 6 MAJ 2018

Att väva siden är en tradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden och började i Kina.
Silkestråd utvinns från silkesmaskens kokong och av silke vävs siden. Tekniken för silkesodling, den så kallade serikulturen, utvecklades redan för 10 000–7 000 år sedan. Sidentillverkningen nådde sin kulmen i Nanjing under Ming-dynastin (1368–1644 efter vår tideräkning). Tekniken var då så välutvecklad att produkterna var mycket exklusiva, vilket var anledningen till att Nanjingbrokaden kom att bli det officiella materialet i kungliga klädesplagg. Brokaden är sedan 2009 med på Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Silke är en uråldrig bärare av kulturellt värde. Genom tiderna har orienten ofta mystifierats av
västvärlden, varit det andra. Silket har fungerat som en kontakt mellan öst och väst, framför allt genom affärshandeln mellan Asien och Europa, den så kallade sidenvägen, som öppnades för mer än 2 000 år sedan. Denna handel, som inte bara innefattade silke, skapade också andra kulturella möten och utbyten; det var genom sidenvägen som en förbindelse mellan öst och
väst skapades.

Utställningen är ett nära samarbete mellan Millesgården, Nanjing Yun Jin Jie Ao Textile Co., Ltd., Lian Shui Tian Gong Brocade Weaving Co., Ltd. och det kinesiska kulturcentret i Stockholm. Det är mästervävare från Nanjing som demonstrerar vävtekniken på en vävstol rekonstruerad från Ming-dynastin. Med över 30 års erfarenhet har de dedikerat sin verksamhet till att främja det kinesiska kulturarvet och sprida det till resten av världen. I utställningen visas bland annat ett 124 meter långt sidentyg. Tyget berättar hela historien om Drömmar om röda gemak med samtliga 120 kapitel från det kinesiska nationaleposet med samma namn. Under de senaste två decennierna har utställningar organiserats i samarbete med europeiska institutioner, bland annat Danmarks Nationalmuseum, Weverijmuseum Geldrop i Holland, Östasiatiska museet i Stockholm, Nybro kommun och nu här på Millesgården. 

Mästarvävarna Mrs Liu Bin, Mrs Hu Lingling samt Mr Liu Changling väver på plats i konsthallen 1 ggr/timme med start varje heltimme. 
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse