Pressreleaser

STIG LINDBERG
29 maj 2021 - 30 jan 2022

I slutet av maj öppnar Millesgårdens stora utställning om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982). Utställningen omfattar cirka 400 objekt – porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer med mera. Annes Hus på den nedre terrassen görs om till Gunnel och Stig Lindbergs Hus och det välkända mönstret Berså visas i stort format bland annat i parken utanför. Flera verk har aldrig tidigare visats.

 Lennart Hellsings Krakel spektakel, vars figur Lindberg illustrerat, presenteras i en egen avdelning för små och stora barn/föräldrar.

Stig Lindberg är mer eller mindre närvarande i och omkring de svenska hemmen sedanslutet av 1930-talet då han var verksam som konstnärlig ledare på Gustafsbergsporslinsfabrik. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. De var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla– ett begrepp som innefattade funktion och estetik i skön förening och som framförallt skulle finnas tillgängligt även för de mindre bemedlade. Här fanns också en folkbildningsambition. Gustafsbergs porslinsfabrik, vars ägare var folkrörelsen Konsumentföreningen, skapade stora ekonomiska experimentutrymme då föreningen köpte och startade flera företag, bland annat Luma som tillverkade glödlampor, radioapparater, teve m m, bokförlag, varuhus, kursgårdar och mycket mer.

 Under de två långa perioderna (1947-1957 och1972-1980) på Gustafsberg utvecklades flera material och tekniker och Lindbergsentusiasm och fantasi resulterade i många populära objekt både funktionella och dekorativa; keramikvaser, fajanser, serviser med mera. Folkkära objekt som sparbössan Skotten i plast, bruksföremål som servisen Berså, Tema, Ribb. Men också ovanliga och mindre kända föremål och objekt som utegrillen i emaljerad plåt eller teveapparaten Lumavision och en transistorradio för företaget Luma. Mellan perioderna på Gustafsbergsporslinsfabrik hade Lindberg tjänsten som huvudlärare i keramik på Konstfack, men fortsatte under denna tid även att formge vardagsporslin för Gustafsberg.

Få formgivare har varit så produktiva som Lindberg och få formgivare har varit och är så folkkära.
Stig Lindberg finns representerad i museisamlingar från norr till söder i Sverige, men också bland annat i  Norden och i övriga världen.

Utställningen är ett samarbete med Lars Dueholm-Lindberg, son till Stig Lindberg och förvaltare av Stig Lindbergs arv.

Länk till utställningstexter

LISELOTTE WATKINS ITALIEN
4 september – 21  november 2021
Välkommen till pressvisning torsdag 2 september kl 14:00.

I sitt måleri har Watkins bland annat inspirerats av det dagliga livet i sin närhet i Rom, dit hon och hennes familj flyttade för ett antal år sedan. Watkins har ägnat lång tid åt att illustrera och måla kvinnor. Under pandemiåret i det stängda Italien ser hon hur de uppehåller sig i och runt sina hem. Bildutsnitten blir tolkningar som främst förmedlar stämningar och känslolägen. Kvinnorna är betraktelser av henne själv och av andra som hon omformar. Vad drömmer de om, vad gör de och vad funderar de på?  

Motiven är fyllda med humoristiska och lekfulla detaljer och möbler som blinkar till konsthistorien påminnande om äldre tiders stilleben och intima rumsskildringar. Färgytan är lämnad näst intill avgränsad i geometriska plan men då och då ger sig en och annan mänsklig närvaro tillkänna.
Andra serier består av målade amforor och annan keramik där grundföremålet hittats på marknader och loppisar. Också de är porträtt av kvinnor och flera av dem visades på Villa San Michele 2019. Till material som hon arbetar med kan även läggas textilier.

Liselotte Watkins Falk föddes 1971 i Nyköping. Efter en tid på gymnasiet bytte hon ut svensk småstad mot Texas där hon hade en avlägsen släkting. Hon började genom rekommendationer på Art Institute i Dallas, inriktning reklam och illustration. Därefter vistades hon under en period i Stockholm men det var efter en flytt till New York i slutet på 1990-talet som karriären tog fart. Watkins blev enormt uppmärksammad för sina modeillustrationer. Bland uppdragsgivarna fanns bland annat: Miu Miu, Prada, Vogue och Elle. Därtill har hon illustrerat ett flertal böcker med bland annat sina egna modeteckningar i Watkins’ Heroine, (Watkins hjältinnor).

Efter en tid i Milano och Paris flyttade hon till Rom där hon slutade jobba med uppdrag och började fokusera helt på sin egen konst. Hon har varit verksam konstnär i Italien i omkring tio år. De senaste fem åren har hon ägnat sig uteslutande åt måleri.

På frågan om någon särskild konstnär eller konsthistorisk period har inspirerat henne svarar hon: ” Här i Rom och Florens är det svårt att undgå renässansen och Bernini och Michelangelo som man måste förhålla sig till. Men jag har även blivit väldigt inspirerad av Cy Twombly (1928-2011) som bodde här i många år. I Milano var det Carla Accardi (1924-2014) och Nathalie du Pasquier (f. 1957). I Paris blev jag besatt av Picasso. New York gav mig Andy Warhol och Stockholm Sigrid Hjertén.”

I utställningen visas ett 20-tal målningar och ett 10-tal skulpturer från åren 2018-2020 i Konstnärshemmet och i Lilla Ateljén. Flera verk har aldrig tidigare visats.

Utställningen är ett samarbete med Villa San Michele och CF Hill Gallery.

Länk till utställningstexter
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.