Plats för innehåll

Aktuellt samt kommande utställningar

KAFFE FASSETT
The Power of Pattern
30 sep - 20 jan 2024

Den 30 september öppnar Millesgården Museum upp portarna för sin nya utställning - Kaffe Fassett: The Power of Pattern, där verk från en av vår tids mest produktiva textilkonstnärer kommer att visas upp. I museets konsthall bjuds besökarna in till att upptäcka och utforska Fassetts mångfacetterade och inspirerande värld.

Kaffe Fassett: The Power of Pattern är en djupdykning i Fassetts konstnärliga vision. Objekten som ställs ut kommer från konstnärer från hela världen, handplockade av Fassett själv, och visar vidden av hans inflytande. Utställningen fokuserar på den senare delen av Fassetts konstnärskap där han framför allt har arbetat med lapptäcksteknik och utvecklat mönstrade tyger för quiltning. Utställningen breder ut sig längs konsthallens golv, väggar och tak och omsluter besökaren med ett överflöd av färger, mönster och texturer.

Inledningsvis möts vi av Fassett själv, i en film där konstnären diskuterar mönsterskapande med sina samarbetspartners på Kaffe Fassett Collective; Brandon Mably och Philip Jacobs. Den kreativa processen löper som en röd tråd genom utställningen och bjuder besökaren på en uppslukande visuell upplevelse.

Det var något med att skapa tyg, vare sig det gällde stickning eller stramaljbroderi, det var alldeles för motiverande för mig att överge och enbart återgå till stafflimåleri. Jag kunde uttrycka all min passion för färg och form i dessa mjuka mänskliga texturer och längtade efter att skapa större och bättre prov på detta”, säger Fassett om hur han gick från klassiskt måleri till att arbeta med textilier.

Skillnaden som vissa purister vill dra mellan konst och hantverk finns inte för mig. Jag har alltid försökt göra mina textilier så vackra jag bara kan. Låta dem genomsyras av allt arbete på samma sätt som ett konstverk. Sen är det är upp till andra att beskriva, om de nu måste, vad det i slutändan är”, avslutar han.

Medverkande konstnärer: 
Kaffe Fassett, Brandon Mably, Philip Jacobs, Karen Hughes, Dora Mollov, Kathy Doughthy, Liza Prior Lucy, Judy Irish, Karen K Stone, Kitty Sorgen, Kim Allen, Susan Carlson, Wendy Rohde, Kim McLean, Kay Fernihough, Jo Dixey, Danny Liu Amazonas, Victoria Findlay Wolfe, Shelly Pagliai, Corlissa Searcey, Patty Harants, Judy Stone, Vicky Wozniak, Jamie Wallen, Pam Goecke Dinndorf, Sarah Caldwell, Wendy Wilson, Sophie Standing och Karen Miller Winton.

För ytterligare pressinfo, inbjudan till pressvisning eller intervjuförfrågningar,
vänligen kontakta Thomas Hägg, thomas@thomashagg.com eller 0708-723806.

Alla högupplösta pressbilder kan ni hämta här: Press images Kaffe Fassett - the Power of Pattern

MILLESGÅRDEN FÅR KUNGLIG BESKYDDARE

-Det är med glädje vi fått beskedet från hovet om att H.K.H. Prinsessan Madeleine har åtagit sig att vara Millesgårdens beskyddare, säger museichef Onita Wass. Detta stärker oss i vårt arbete att bevara och utveckla skulpturparken för kommande generationer. Det betyder också mycket för oss som internationellt museum, inte minst för den gemensamma kopplingen med USA. 

Skulptören Carl Milles (1875-1955) som skapade sig ett konstnärshem på Lidingö reste 1931 till  USA  där han bodde och arbetade som professor i Cranbrook, Michigan i 20 år. Carl Milles blev också amerikansk medborgare. 
Millesgården, som drivs som en stiftelse, är idag ett besöksmål för många internationella gäster, inte minst amerikanska. 

-Tycker att vi med H.K.H. Prinsessan Madeleine som beskyddare knyter samman nutid och dåtid liksom banden mellan USA och Carl Milles, avslutar Onita Wass.

Presskontakt: museichef Onita Wass, onita.wass@millesgarden.se. tel: 0707-58 60 51

DET DUKADE BORDET
med Hanna Hellquist
11 februari - 28 maj 2023

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.