Plats för innehåll

Aktuellt samt kommande utställningar

MATS GUSTAFSON & TED MUEHLING
Reclaiming Beauty
MODE KONST FORM

10 juni – 10 september 2023

Den svenske illustratören och konstnären Mats Gustafson återvänder till Millesgården, denna gång tillsammans med sin partner, formgivaren Ted Muehling. I utställningen Reclaiming Beauty, som öppnar den 10 juni, visar de båda kreatörerna sina verk sida vid sida i Millesgårdens vackra konsthall med antika porträttbyster och kuriosakabinett fyllda av naturens under. 

Skönhet har inte varit på modet eller särskilt högt värderat på senare tid, den har fått stå tillbaka på bekostnad av andra uttryck”, säger Mats Gustafson och Ted Muehling. ”Med den här utställningen vill vi, med våra olika uttryckssätt, återge det vackra på ett vackert sätt. Ge skönheten upprättelse”, fortsätter de.

Med en gemensam dragning och längtan till naturen har Mats och Ted mötts i en strävan att fånga dess universella skönhet. I Mats Gustafsons värld möter vi stenar, grenar, granar och svanar i hans välkänt avskalade och poetiska manér medan Ted Muehling visar oss sitt universum med lekfulla installationer där hans egen subtilt eleganta design blandas med naturalier och strandfynd som presenteras i antika kuriosakabinett.

Det är så roligt att återigen få visa Mats Gustafson på Millesgården, denna gångtillsammans med Ted Muehling,” säger Onita Wass, museichef på Millesgården. ”Mats akvareller är andlöst vackra, likaså Teds utsökta smycken. Att få visa dem tillsammans på Millesgården i sin bästa sommarskrud är en dröm.”

Utöver sina verk med inspiration från naturen kommer Mats Gustafson även visa ett personligt urval av modeillustrationer från sitt pågående uppdrag att dokumentera modehuset Diors ready-to-wear och haute couture-kollektioner.

I utställningen, som gestaltats av formgivaren och curatorn Tom Hedqvist, kommer besökarna också få en inblick i både Mats och Teds kreativa arbetsprocesser i form av en ateljésektion, inspirerad av deras respektive studios i New York och på Long Island.

Utställningen Reclaiming Beauty öppnar för allmänheten den 10 juni och håller öppet fram till den 10 september och visas i Millesgårdens konsthall.

Om Mats Gustafson:
Mats Gustafson (f. 1951 i Sverige) började karriären som illustratör i slutet av 1970-talet. Hanseleganta, subtilt uttrycksfulla akvareller och pasteller vidgade modeillustrationens ramar och möjligheter. Genomslaget blev internationellt. Bland uppdragsgivarna hittar vi Hermès, Tiffany & Co., Yohji Yamamoto, Comme des Garçons och Svenskt Tenn. De senaste tio åren har Gustafson arbetat för modehuset DIOR.

Sida vid sida av modeteckningen har hans penseldrag frammanat intima och känsliga porträtt, nakenstudier och naturmotiv. Blicken vänds återkommande mot naturen på Long Island där han bor sedan 20 år. Hans konst har den senaste tiden ställts ut på bl.a. Nordiska Akvarellmuseet och CFHILL.

Om Ted Muehling:
Ted Muehling (f. 1953 i USA) har formgivit smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industridesignens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egenformgivning på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav.

Ted har under sin karriär haft designuppdrag för bland annat modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati.

För ytterligare pressinfo, inbjudan till pressvisning eller intervjuförfrågningar,
vänligen kontakta Thomas Hägg, thomas@thomashagg.com eller 0708-723806.

Alla högupplösta pressbilder kan ni hämta här: Press images Reclaiming Beauty

MILLESGÅRDEN FÅR KUNGLIG BESKYDDARE

-Det är med glädje vi fått beskedet från hovet om att H.K.H. Prinsessan Madeleine har åtagit sig att vara Millesgårdens beskyddare, säger museichef Onita Wass. Detta stärker oss i vårt arbete att bevara och utveckla skulpturparken för kommande generationer. Det betyder också mycket för oss som internationellt museum, inte minst för den gemensamma kopplingen med USA. 

Skulptören Carl Milles (1875-1955) som skapade sig ett konstnärshem på Lidingö reste 1931 till  USA  där han bodde och arbetade som professor i Cranbrook, Michigan i 20 år. Carl Milles blev också amerikansk medborgare. 
Millesgården, som drivs som en stiftelse, är idag ett besöksmål för många internationella gäster, inte minst amerikanska. 

-Tycker att vi med H.K.H. Prinsessan Madeleine som beskyddare knyter samman nutid och dåtid liksom banden mellan USA och Carl Milles, avslutar Onita Wass.

Presskontakt: museichef Onita Wass, onita.wass@millesgarden.se. tel: 0707-58 60 51

DET DUKADE BORDET
med Hanna Hellquist
11 februari - 28 maj 2023

”Oviktiga saker kan betyda allt” skriver Hanna Hellquist och tillkännager att hon är besatt av att duka vackert. Att skapa bord. Och kanske är det särskilt viktigt att hitta det stora i det lilla när tillvaron är oviss och omvärlden skälver. Att skapa mening i en grå vardag. 

Att samlas kring en måltid, bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Måltiden som motiv har sedan antiken förekommit i konsten. Ofta symbolladdade och fulla av allegorier. Som 1600-talets stilleben – nature morte – där kompositioner av dignande fruktfat med vindruvsklasar, blommor och fjärilar kunde ha syftet att manifestera rikedom och världsvana men även fattigdom och elände. 

I utställningen, bland karaffer och kristallglas klingar frågor om klass och makt och mittibland ljusstakar och vaser blommar minnen och berättelser. Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar på Millesgården Museum och väcker tankar om livet i stort och smått. Är det sparsmakad elegans eller pråligt överdåd? Strävsam vardag eller högtidligt koketterande? Lagren är flera; omtanken hos värden, som genom dekoration och komposition uppmuntrar till konversation, och med bordsplaceringens syfte att binda ihop sällskapet – allt detta är det dukade bordets koreografi.

Rådande forskning visar att psykiskt välmående främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro. Samma studier visar också att allt färre gör det.

Hanna Hellquist (f. 1980) är journalist och författare och förekommer frekvent i tv och radio.  Utställningen på Millesgården Museum visualiserar den aktuella boken på samma tema och presenterar en mängd formgivare, konstnärer och kreatörer. Några av de medverkande är: Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri, Evelina Kroon, m.fl.

Informationstexter i utställningen

Medverkande konstnärer och middagsgäster

Se filmerna här
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.