Lilla Österrike/Olgas terrass

Aganippefontänen 1955

Aganippe var en källa på Helikons berg, enligt vissa berättelser skapad då den bevingade hästen Pegasus nuddat marken med sina hovar. Aganippe var musernas heliga källa och den som drack av dess vatten fick inspiration. Muserna var konstarternas och vetenskapens beskyddare och inspiratörer. Var och en av de nio muserna svarade för en specifik konstart eller vetenskap.

När Carl Milles fick uppdraget att skapa en inomhusfontän till Metropolitanmuseet i New York på 50-talet framställde han Aganippe i form av en liggande kvinna och muserna som män. Springande på delfiner lyfter de symbolen för sin konstart högt upp i luften. Skulpturens beskyddare håller upp en liten Pegasus, måleriets en blomsterbukett som ska målas och musikens beskyddare bär en saxofon. I USA är beskyddarna fem, på Millesgården tre. Skulpturgruppen är numera flyttad från Metropolitanmuseet till Brookgreen Gardens i South Carolina.

Helige Franciscus från Assisi

Skulpturen är gjord av en av Carl Milles amerikanska elever, Frances Rich. Den helige Franciscus föddes i Italien 1181 och dog 1226. Han grundade Franciskanerorden och är djurens skyddshelgon.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.