Ateljéträdgården

Området bakom Stora Ateljén kallas Ateljéträdgården. Ursprungligen anlades trädgården som köksträdgård. Man når den genom den stora glasdörren i Stora ateljén. 

Vingarna 1908

På en hög pelare finns skulpturen Vingarna, också kallad Gosse med örn. Motivet kommer från en grekisk saga. Guden Zeus förvandlar sig till en örn för att föra bort den vackraste av alla dödliga, den trojanska prinsen Ganymedes, som han blivit förtjust i. Ganymedes arbetar sedan som munkskänk, eller servitör, hos gudarna på Olympen.

Skulpturen Vingarna finns också vid Skeppsholmsbrons fäste, framför Nationalmuseum.

Zeus är den högsta guden i grekisk mytologi. I Rom kallas han Jupiter, vilket också är namnet på den största planeten. Runt planeten snurrar flera månar, alla med namn på gestalter som varit viktiga för Zeus/Jupiter. En av månarna heter Ganymedes. Den pelare som skulpturen är upplyft på kommer från det operahus som byggdes av Gustav lll och låg på den nuvarande Operans plats. Gustav lll:s opera revs 1891.

Örnen 1919

Den stora örnen hör till skulpturen Bågskytten som står utanför Liljevalchs konsthall på Djurgården. Skulpturen, en naken man med pilbåge, stående på en örn, är där upplyft på en 12 meter hög pelare. Denna örn, huggen i granit, gjordes för skulpturen men då den lyftes upp på pelaren hade den sprickor och togs ner igen. Nu står den här på marken på Millesgården. Örnen är guden Zeus fågel och har också givit namn till stjärnbilden Örnen på norra stjärnhimlen.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.