Gallery Milles

Carl Milles (1875 - 1955) är Sveriges mest berömda skulptör. Hans skulpturer finns inte bara i Sverige utan över hela världen, och finns representerade i nästan alla världsdelar.

1936 beslöt Carl och hans hustru Olga att skänka hemmet, Millesgården, till Svenska Folket för att skapa ett museum. För att säkerställa Millesgårdens fortlevnad, överförde han också rätten att gjuta nya skulpturer på det nya museet. Än idag är det en central inkomstkälla för museet. 

Avkastningen från skulpturavgjutningar går till en fond som bekostar bevarandet av parken och konstnärshemmet. Under Carl Milles levnad numrerades inga skulpturer men efter hans död beslöt stiftelsens styrelse att låta gjuta nya numrerade skulpturer i upplaga om 6 eller 12 exemplar. 

All gjutning av skulpturer sker hos svenska konstgjutare. Därigenom kan kvalitén upprätthållas och framför allt kunskapen och hantverksskickligheten. Gjuterierna är också desamma som Carl Milles själv använde sig av, på så sätt finns en kontinuitet i verksamheten. Gallery Milles är stolta över att kunna presentera sin kollektion.

Onita Wass, museichef och VD 2006-2023
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.