Saltsjöbaden

K. A. Wallenberg

I Wallenbergsparken står Knut Agathon Wallenberg, Saltsjöbadens grundare. Carl Milles skulpterade porträttet omkring 1916 i röd granit. K. A Wallenberg var bankman i andra generationen och mycket förmögen. 

Genom frikostiga donationer till kultursektorn möjliggjorde Wallenberg bland annat byggandet av Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden och Stadsbiblioteket i Stockholm.

Uppenbarelsekyrkan

Uppenbarelsekyrkan, ritad av Carl Milles vän Ferdinand Boberg 1910-1913, rymmer många verk av Carl Milles. Det första som möter besökaren är de massiva bronsportarna vilka lånar sin stil från tysk-romansk kyrkoarkitektur. 
I kyrkans mittskepp står Carl Milles dopfunt som har stildrag av gotländsk medeltid.

Uppenbarelsekyrkan

Ferdinand Bobergs monumentala altare i vit marmor är det som direkt fångar besökarens uppmärksamhet. Relieferna är i alabaster och utförda av Carl Milles. De fyra plattorna visar scener ur Bibeln.  

Uppenbarelsekyrkan

Ovanför högaltaret, högt upp under taket svävar två snidade änglar vilka utförts av Carl Milles medan motivprogrammet i övrigt är ett resultat av arkitekten Ferdinand Bobergs arbete. 

Uppenbarelsekyrkan

De två snidade träskulpturerna som föreställer Petrus och Paulus är sällsynta exempel på träarbeten av Carl Milles. Skulpturerna är målade av konstnären Olle Hjortzberg som tillsammans med Filip Månsson utfört dekorationsmåleriet i resten av kyrkan.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.