Musikrummet

Detta var husets vardagsrum och hade från början en stor öppen spis där orgeln står idag. Den mörkbetsade träväggen är en del av den ursprungliga inredningen med sniderier av Carl Milles. I dag är spisen borttagen och rummets båda instrument, Steinwayflygeln och 1500-talsorgeln från Salzburg, har givit namnet Musikrummet. 

Under sina resor i Europa på 1920-talet köpte makarna Milles konstföremål av olika slag. Det blev med åren en betydande konst­samling av måleri, skulptur och konsthantverk. Bland dyrgriparna i samlingen märks en utsikt över Canal Grande med Rialtobron i Venedig av Canaletto d.ä. samt en landskapsmålning tillskrivet den franske 1600-talsmästaren Claude Lorrain.

På ena kortväggen hänger en vävtapet från Beauvais i norra Frankrike. Denna 1500-talstapet restaurerades på 1920-talet efter att Milles funnit den i en antikbod i Gamla Stan i Stockholm i mycket dåligt skick. Motivet framställer myten om Niobe som tvingas se sina barn dödade av Apollon och Artemis.

Den gamla orgeln är från Nunneklostret i Salzburg och Mozarts far lär ha spelat på den. De två moderna glaskandelabrarna är tillverkade av Steuben Glass i New York.

Bland de religiösa träskulpturerna märks två altarskåpsreliefer från 1500-talet Jungfru Maria på dödsbädden och Sankta Anna själv tredje.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.