Faster RuthPå Lidingö bodde flera av Ruths syskon, framför allt den beundrade brodern Carl som var i full färd med att bygga Millesgården och fylla det med konst. Hos honom samlas den tidens kulturpersonligheter och Ruth kunde, då hon kände sig frisk nog, delta i umgänget med personer som Verner von Heidenstam och Ellen Key.
Ruth Milles var 40 år då hon flyttade till Lidingö. Syskonen hade börjat få barn och Ruth blir den snälla, sjukliga fastern som blir allt tjockare och orörligare. Hon tar emot syskonbarnen med varm choklad, sagor och minnen men är missnöjd med det liv hon lever och längtar bort. Barnen tyckte att det var spännande att hälsa på hos Ruth. Där fanns mycket att se och faster Ruth var ganska egensinnig.
Hon var en stor djurvän och hennes engagemang för alla sorters djur visste ibland inga gränser. Brorsonen Rolf berättar att han som barn var tvungen att lysa med ficklampa i dörrposterna innan han stängde dörren hemma hos faster Ruth för att se att inte någon liten insekt satt så olyckligt till att den skulle bli ihjälklämd. Hans syster Ingegärd minns de vita dansmössen som faster Ruth hade i en bur som innehöll ett litet mus-tivoli! På balkongen hade Ruth tama ekorrar. Hon tyckte mycket illa om tjurfäktningar och 1924 skrev hon ett upprop för att stoppa tjurfäktningarna i Spanien. Hennes mål var att kända svenskar skulle underteckna uppropet som sedan skulle skickas till påven i Rom. Verner von Heidenstam var en av de tilltänkta undertecknarna. Han skriver till Ruth att han håller med henne i sak och att han gärna skriver under men han tror inte att det hjälper.
Diktare och barnboksförfattare1918 kommer Ruth Milles diktsamling Dagarnas grå, drömmarnas blå ut. Den skriver hon liggande på sin schäslong, oförmögen att ta sig ut på många månader efter en operation. Själv menar Ruth att hennes minnesanteckningar hade varit intressantare om inte sjukdomen lagt hinder i vägen för allt sällskapsliv efter 1915. Hon berättar också att hon inte längre kan försörja sig. Det är Carl som ger Ruth de pengar hon behöver. Hon slutar sin minnestext med orden: Här sitter jag nu, en gammal nedbruten människa, men i tankarna springer jag omkring på ägorna som ett litet lyckligt barn. Ruth var då 50 år gammal. Samma år debuterade hon som barnboksförfattare och illustratör. Tidigare hade hon skrivit och illustrerat kortare berättelser för barn som publicerades i olika samlingsutgåvor. Då Trollskrattet kom ut 1923 var det den första egna boken. Året efter kom Didrik flygare och andra sagor, och 1926 kom Glohit och Glodit, boken om två troll som Povel Ramel i sina memoarer beskriver som sin barndoms stora läsupplevelse och inspirationskälla i sitt framtida yrke.
Ruth Milles sagor är fyllda av prinsar och prinsessor, troll och änglar. Texterna är romantiska och inte sällan moraliska. Illustrationerna är välgjorda och tidstypiska.Till drömmarnas Italien
Några år senare, i början av 30-talet, inträffar det oväntade att Ruth Milles, nästan 60 år gammal, flyttar till Italien. Carl Milles, som skulle bli professor vid en konstskola utanför Detroit, ville att systern skulle flytta till Italien, landet som erbjöd både sol och kultur. Ruth bodde på flera ställen under sina år i Italien, i Florens och San Remo, Rom och Subiaco, alltid på pensionat. Under de första åren i Rom skrev och illustrerade hon flera kortare barnberättelser som publicerades i Sverige. Hon var orörlig och sjuklig men kunde ändå se en del av den konst hon älskade. I de många breven hon skrev är sjukdomar ett ständigt återkommande tema, liksom familjeskvaller. Vänskapen och kärleken till broder Carl och svägerskan Olga är stark och avståndet mellan Rom och Detroit måste ha känts enormt när Ruth satt ensam och skrev. För att hon ändå skulle ha sällskap emellanåt såg Carl till att unga släktingar skickades ner på skolloven. De fick göra utflykter med Ruth, dricka te och lyssna på när hon berättade om sina barndomssomrar på Örby gård och sin ungdom i Paris. Det kunde också hända att de fick gå och köpa fisk för att sedan mata Roms många vildkatter. Ruth var fortfarande djurvän.
När det började bli allt oroligare i Europa ville Carl att Ruth skulle flytta hem till Sverige men det ville inte hon. Ruth beklagar sig i brev över att Carl tänker tvinga hem henne. Så blev det inte. När kriget bröt ut flyttade Ruth till den lilla staden Subiaco, 10 mil från Rom, där hon bodde på hotell Belvedere. Hon var den äldre damen som bodde på nedre botten, eftersom hon inte kunde gå i trappor. För att ge hennes rum skugga planterade familjen som drev hotellet ett träd utanför hennes fönster.
1941 avled Ruth i Rom efter att ha fått kallbrand och amputerat ett ben. Oron hos syskonen i Sverige och Carl och Olga i USA hade länge varit stor och de försökte, trots kriget, ordna med en transport för att få hem Ruth. Innan alla formaliteter var ordnade dog Ruth och begravdes på den protestantiska kyrkogården i Rom. Carl Milles var förtvivlad. Han och Olga grät och samlade alla hennes böcker, dikter och brev på ett bord. Till sin bror Stig i Sverige skriver Carl att han vill samla alla Ruths skulpturer och ha dem uppställda på Millesgården som minne. Långt efter att Ruth dött fortsatte han att skriva brev till henne.
Ruth Milles1873 Född 19 april på Bällsta Gård, Vallentuna
1892-93 Studier vid Tekniska skolan, Stockholm
1894-98 Studier vid Konstakademien, Stockholm
1898-1903 Bor och arbetar i Paris
1902 Tilldelas hederspris på Parissalongen
1904 Deltar i Konst- och Industriutställningen i Norrköping
1905 Deltar i och tilldelas silvermedalj på St Louis-utställningen, USA
1906 Deltar i utställning i Budapest, Ungern
1910 Deltar i utställning i Buenos Aires, Argentina
1911 Deltar i utställning i Romutställningen samt i Föreningen Svenska konstnärinnors utställningar i Stockholm och Lund
1913 Flyttar till Lidingö
1914 Deltar i Baltiska utställningen, Malmö
1915 Deltar i utställning i Världsutställningen i San Francisco, USA
1918 Utkommer med diktsamlingen Dagarnas grå, drömmarnas blå
1923-26 Publicerar illustrerade sagor: Trollskrattet, 1923, Didrik flygare, 1924, Glohit och Glodit, 1926
1932 Flyttar till Rom, Italien
1931-36 Skriver och illustrerar sagor för samlingsutgåvor
1941 Dör i Rom 11 februari. Begravd på den protestantiska kyrkogården i Rom
Texten i pdf-format