Kommande utställningar

TILLBAKA TILL PARADISET
EXPRESSIONISTISKA MÄSTERVERK
20 FEB - 9 JUN 2019

I utställningen presenteras expressionistiska mästerverk från Häuptli-samlingen vid Aargauer Kunsthaus i Schweiz och från Osthaus-Museum Hagens samling i Tyskland. Dessa två samlingar innehåller enastående arbeten från olika stadier av den expressionistiska konst som producerades i Tyskland under perioden 1905-1938. Det är en stor utställning som visar både
måleri och grafik, ca 150 verk av bland annat Emil Nolde, Otto Mueller och Max Pechstein.

Industrialiseringen under 1800-talet medförde att de europeiska städerna växte i storlek. Den sociala rörligheten ökade och de tekniska framstegen gjorde att tempot i livsföringen stegrades. Det uppstod spänningar mellan och inom samhällsklasserna, vilket gav upphov till internationella reformrörelser. Den yngre generationen gjorde uppror mot sina föräldrar och stakade ut vägen mot friheten. Konsten frigjorde sig i början av 1900-talet från de akademiska traditionerna och började ge uttryck för tidsandan.

Som ett resultat av samhällsomvälvningarna sökte sig konstnärerna mot nya levnadssätt. Ju snabbare förändringarna var desto starkare blev längtan efter ett nytt paradis, vilket konstnärerna tycktes sig hitta i naturen och i främmande kulturer.
Konstnärsgruppen Die Brücke (Bron) bildades i Dresden i början av sommaren 1905 och blev startskottet för en förändring av den tyska konsten. Den nya och känslobaserade målarstilen ville inte bara provocera den borgerliga smaken utan omvärdera det vedertagna skönhetsbegreppet.

I München fanns konstnärsgruppen Der Blaue Reiter (Den blå ryttaren). De sprängde gränserna för måleriet och det föreställande och med hjälp av nya teoretiska principer började man omvärdera den ”primitiva” konsten.

Konstnärer: Cuno Amiet,  Max Beckmann, Walther Bötticher, Conrad Felixmüller, Lyonel
Feninger, Erich Heckel, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Max Liebermann, August Macke, Franz Marc, Ludwig Meidner, Gabriele Münter,  Otto Mueller, Emil
Nolde, Max Pechstein, Christian Rohlfs, Karl Schmidt Rottluff.

LENA ANDERSONS VÄRLD
19 JUNI - 22 SEPTEMBER 2019

Lena Anderson är idag en av de mest omtyckta illustratörerna och barnboksförfattare. Hon har skapat sagofigurer som Linnea, Maja, Storm-Stina, Kanin och Lilla Kotten. Mest känd är kanske boken om Linnea i målarens trädgård. 

I utställningen får vi se Lena Andersons originalmålningar och vi får kliva in i hennes böcker och världar. En utställning för flera generationer som breder ut sig både inne och ute i parken.

BORTOM VÅR HORISONT
Hilma af Klint, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke
5 OKT - 9 FEB 2020

Runt sekelskiftet 1800-1900 fanns ett stort intresse för andligt sökande. Många konstnärer sökte sig till esoteriska rörelser för att genom seanser och meditation komma i kontakt med världar bortom den fysiska. I utställningen presenteras tre svenska konstnärer, Hilma af Klint, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke, som alla hade ett intresse för ockultism.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse