Aktuell och kommande utställningar

Guds Hand. Foto: Yanan Li
Toulouse-Lautrec med Jane Avrils hatt och boa. (c. 1892), Maurice Guibert © Musée Toulouse-Lautrec, Albi – Tarn – France
Musicerande änglar. Foto: Yanan Li

TOULOUSE-LAUTREC & vännerna i Montmartre
13 juni - 20 september 2020

I utställningen visas Henri de Toulouse-Lautrecs (1864-1901) unika litografiska arbeten tillsammans med verk av hans föregångare och samtida. Det är en omfattande presentation som ger betraktaren en möjlighet att bekanta sig med livet under Belle Époque och studera ursprunget till den moderna tidens reklambilder.

Henri de Toulouse-Lautrec föddes i en fransk adelsfamilj med långa anor. Han led av en fysisk missbildning och bröt som barn båda benen, som sedan slutade växa. Han tvingades genomlida en lång konvalescens som han använde till att utveckla sin konstnärliga talang.

I vuxen ålder flyttade Toulouse-Lautrec till Paris och började skildra det spännande storstadslivet med dess kurtisaner, kapplöpningsbanor, cirkustält, teatrar, operahus, danspalats, kabaréer och bordeller. Han tillbringade mycket tid i dessa etablissemang och tecknade där artisterna och åskådarna i snabba och rättframma porträtt. Han målade de vågat klädda
sångerskorna och danserskorna med elegans och även de prostituerade upphöjdes och förvandlades till stjärnor. I Toulouse-Lautrecs kärleksfulla och oblyga framställningar av den franska huvudstadens nöjesliv finns tidsandan från sekelskiftets Paris för alltid bevarad.

För att snabbt kunna publicera sina skildringar av det parisiska (natt)livet började Toulouse-Lautrec i slutet av 1880-talet experimentera med litografiska tryck. Resultatet blev stora affischer i läckra färger med teatral belysning och starka konturer, vilket revolutionerade genren. Under knappt tio år, till sin död 1901, producerade han 368 tryck och litografiska affischer, som han såg som lika viktiga som sina målningar och teckningar. Toulouse-Lautrecs namn är intimt förknippat med affischer av Jane Avril, Yvette Gilbert och Aristide Bruant och betraktas sedan länge som konsthistoriska klassiker.

Jules Chéret och Pierre Bonnard  hade redan före Toulouse-Lautrec arbetat med affischer och
reklam för olika evenemang. Och Toulouse-Lautrecs experiment med den litografiska tekniken togs upp av välkända konstnärer som Alfons Mucha och Théophile-Alexandre Steinlen. De skapade riktiga mästerverk som lyfte litografier och affischer från att ha ansetts som massmedia till att bli en konstnärlig genre i sig.

Det finns endast två museer i Europa som har en fullständig samling av Toulouse-Lautrecs reklamaffischer. Vi har det stora nöjet att presentera denna makalösa samling i sin helhet tillsammans med 78 verk av följande konstnärer: 

Alfons Mucha, Théophile - Alexandre Steinlen, Félix Vallotton, Pierre Bonnard, Jules Chéret, Eugène Grasset, Henri-Gabriel Ibels, Adolphe Willette, Firmin Bouisset, Caran d'Ache alias Emmanuel Poiré, Alfred Choubrac, Georges de Feure, André des Gachons, Clémentine Hélène Dufau, Fernand Fernel, Henri Gerbault, Jules-Alexandre Grün, Gustave-Henri Jossot, Lucien Lefevre, Georges Meunier, Gaston Noury, Manuel Orazi samt Pal alias Jean Paléologue
 
TIPS: Tisdagar mellan 11:00 och 16:00 är en guide från Litografiska Museet på plats i konsthallen och berättar om trycktekniker och visar hur man använder en tryckpress, en s.k rivarpress. Varmt välkommen in i vår litografiska verkstad! 
 

 

VIVIENNE WESTWOOD
Punk & glamour
3 oktober – 9 maj 2021

Brittiska Westwoods haute couture har en spännvidd från scenkläder till punkbandet Sex Pistols till fransk 1700-talstil.

I utställningen visas ett stort antal tweedkostymer liksom kaxigt uppdaterade korsetter och krinoliner samt punkscenkläder. Vivienne Westwood fyller 80 år 2021 och har en lång karriär bakom sig och har också vid två tillfällen blivit medaljbelönad av drottning Elisabeth. Alldeles klart är att hon är lika aktuell idag som vid punkeran och finns representerad på bland annat The Museum of fine Art, Houston, Los Angeles county Museum of Art och Victoria and Albert Museum, London.

Idag kallar sig Westwood för ”klimatrevolutionär” och är djupt engagerad i miljöfrågor.

MAGISKA MILLESGÅRDEN
PERMANENT UTSTÄLLNING I LILLA ATELJÉN

Fotografen Yanan Li har vistas på Millesgården under mer än ett år för att fotografera museet. I snöstorm, regn, dimma, mörker och ljus har han som ingen annan fångat det magiska med Millesgården. I utställningen, som visas i Lilla ateljén, kan besökarna uppleva museet även långt efter stängning genom hans bilder.

Yanan Li flyttade från Kina till Sverige år 2000. En orsak var den berömda Hasselbladskameran. Det typiska slutarljudet hade väckt hans intresse redan när han studerade filmfotografi i Kina. Idag är han Hasselblad-ambassadör, en av få i världen.

Ett urval av Yanan Lis bilder finns i affischform och kan köpas i museibutiken. 

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.