DEN MODERNA KVINNAN
28 OKT 2017 - 25 FEB  2018

En utställning producerad av  Ateneum där fyra av den finska modernismens stora konstnärer presenteras; Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann.  Det var konstnärer som spelade en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Utställningen presenteras under 2017, jubileumsåret för Finlands självständighet.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) är välkänd för sina under åren allt mer avskalade bilder där till slut endast det mest betydelsebärande finns kvar. I utställningen ingår en serie porträtt och några stilleben, målningar gjorda från tidigt 1900-tal fram till åren innan konstnärens död.

Sigrid Schauman (1877-1979) var landskapsmålare. Hon var en tid elev till Helene Schjerfbeck och utbildade sig även i Paris, där hon hade nära kontakt med Sonia och Robert Delaunay. Hon vistades även i Italien där hon arbetade tillsammans med Ellen Thesleff. Färgmättade och stiliserade landskap och några nakenstudier ingår i utställningen.

Ellen Thesleff (1869 -1954) målade i början av sin karriär i naturalistisk stil men blev, efter mötet med den europeiska modernismen, inspirerad av fauvism och expressionism. Under långa vistelser i Frankrike och Italien utvecklade hon en färgbehandling  som gjorde henne till en stor ljusskildrare. I hennes landskapsbilder, varav flera ingår i utställningen, är naturen upplöst i ett flödande färgrikt ljus. 

Elga Sesemann (1922-2007) var expressionistisk målare och en stor kolorist. Hon arbetade med palettkniv, inte pensel, vilket ger hennes målningar en känsla av materialitet. Hon målade många självporträtt där hon utforskar sig själv med en osentimental och psykologiskt skarp blick. Sesemann gav även ut diktsamlingar. 

 

I DET DOLDA
30 SEP - 26 NOV 2017

Likt en fläck råolja breder sig det svarta veckade tygstycket över golvet. En formbar yta som man kan gömma sig bakom, tystas ned av eller synliggöra sin plats i. I utställningen I det dolda har vecket en central plats och samtalet är tydligt med den historiska skulpturens klädda nakenhet. Genom bildspel, filmer, tvålar, trasor, ”hud” och en publikation belyses också koreografins täckande av former, som talar som tydligast när de inte av-slöjas. 
 
En rad centrala frågor om makt adresseras, samtidigt som det icke-avslöjande täckande ses som en valbar strategi. Avsikten är att låta den konstestetiska erfarenheten föra en diskussion om det fördolda i sociala, kulturella och politiska termer.
 
I det dolda är en del i det omfattande konstnärliga projektet cloth som utformats inom den oberoende organisationen ccap. 
 
Utställningen visades i Millesgårdens Konstnärshem.
 
Cristina Caprioli, född den 22 oktober 1953 i Italien, är en Stockholmsbaserad dansare och koreograf. Sedan 2008 även professor i koreografisk komposition vid Dans och Cirkushögskolan, Stockholm. Under mitten av 1990-talet började hon koreografera för att 1998 grunda den oberoende organisationen ccap. ccap producerar scenföreställningar, installationer, filmer, objekt, publikationer och annan koreografi.

LARS JONSSON & KENT ULLBERG,  Måleri och skulptur
1 JUN - 8 OKT 2017

Lars Jonsson, f 1952, är konstnär, författare och ornitolog och sedan 2002 hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet. I sin konst skildrar han fåglar och deras miljöer och har även givit ut ett antal böcker om fågelliv och natur. Lars Jonsson arbetar ofta ute i naturen och målar de intryck han får i sin tubkikare. Många akvareller, men även oljemålningar, är målade inför motivet. I ateljén utgår han från sina  många skissböcker där han samlat tusentals studier och skisser av fåglar, landskap, olika ljuseffekter och kompositionsskisser. På Millesgården visar han målningar i olja och akvarell.

Kent Ullberg, f 1945 är en svensk-amerikansk skulptör. Efter studier på Konstfack lämnade han Sverige på 1960-talet och bodde på olika håll i Europa och sedan i Botswana, där han bland annat arbetade som kurator på Botswana National Museum and Art Gallery. Idag bor och arbetar han i Texas och Colorado. Kent Ullberg skildrar djur, ofta i monumentala format och i offentlig miljö. Hans verk finns på många platser världen runt. Vid Alviks strand i Stockholm finns konstverket Havsvind, över fem meter hög skulptur i rostfritt stål. Ett av hans senaste monument är den gigantiska fontänen, Spirit of Nebraska’s Wilderness i Omaha, Nebraska, där 58 kanadagäss i naturlig storlek ingår. Kent Ullbergs djurskulpturer flyttar tillfälligt in på Millesgården, en plats som Ullberg ofta besökte som ung konstnär eftersom Milles skulpturer inspirerade honom genom sin monumentalitet och sitt innehåll.

CHANEL BALMAIN DIOR 
Marianne Bernadotte - En stilikon
17 mars - 11 juni 2017

Marianne Bernadotte (f. 1924), skådespelare, hedersdoktor och filantrop samt änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte, har genom åren kommit att bära många plagg från några av de största franska modehusen, t ex Chanel, Balmain och Dior.

Paret Bernadotte var personliga vänner till modeskaparen Pierre Balmain vilket möjliggjorde en garderob med ett stort antal plagg från just modehuset Balmain. Med utgångspunkt från några av Marianne Bernadottes plagg från de senaste 50 åren visar vi dessa modekreationer tillsammans med Carl Milles verk i Millesgårdens konstnärshem på den Övre terrassen.

GERDA WEGENER & The Danish Girl
4 feb - 14 maj 2017

Den danska konstnären Gerda Wegener (1885 - 1940) har uppmärksammats under senare tid då filmen "The Danish girl" visades på världens biografer. Gerda Wegener gestaltades av den svenska skådespelerskan Alicia Vikander som också fick en Oscar för sin rollprestation.I utställningen, som är producerad av Konstmuseet Arken, Danmark, visas Gerda Wegeners målningar föreställande eleganta och sensuella kvinnor, men som kvinnlig konstnär skildrar hon kvinnors skönhet med lika delar inlevelse, förståelse och fascination. Hon gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener, som idag gjort sig känd som transkvinnan Lili Elbe. Lili blev Gerda Wegeners modell och konsten deras frirum.Utställningen öppnar för funderingar runt konstnärligt utövande som bryter med de traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen.Allmänna visningar tisdagar och torsdagar kl 13:15 (kvart över ett). Ingen föranmälan. Ingår i entréavgiften.
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.