Kommande utställningar

ATT VÄVA SIDEN 
10 MARS - 6 MAJ 2018

Millesgården och Det Kinesiska Kulturcentret i Stockholm kommer under våren kommer att visa två utställningar om sidenväveri och sidentyger från Nanking – och om en lång kärlekshistoria!
Utställningsprojektet innehåller två delar: Att väva siden och Drömmar om röda gemak.

 ATT VÄVA SIDEN, Millesgården
Utställningen berättar och visar hur sidenproduktionen inleddes för 1600 år sedan i Nanking (numera Nanjing). En vävstol som är rekonstruerad från Mingdynastin, med vävare från Nanjing, kommer att visas, det vill säga, de kinesiska vävarna kommer att väva vackra tyger inför besökarna. Mängder av sidentyger kommer klä väggarna i konsthallen och framförallt kommer
ett 120 meter långt tyg att visas. Tyget berättar hela historien om ”Drömmar om röda gemak”, ett kapitel per kvadratmeter från det kinesiska nationaleposet med samma namn.

DRÖMMAR OM RÖDA GEMAK, Kinesiska Kulturcentret
En utställning med fördjupning av det litterära verket "Drömmar om röda gemak" (sv övers Pär Bergman, Atlantis förlag) skrevs i mitten av 1700-talet och räknas till en av klassikerna i den kinesiska litteraturen. Det finns många citat som framhäver romanens betydelse, däribland: ”en kinesisk version av Romeo och Julia”, ”en genväg till kunskap om kejsartidens Kina”. Romanen har ett synnerligen rikt persongalleri, hemliga intriger och litterära anspelningar, vilket har alstrats en omfattande forskningsindustri.

 

 

 
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse