Kommande utställningar

ATT VÄVA SIDEN 
10 MARS - 6 MAJ 2018

Millesgården och Kinesiska Kulturcentret i Stockholm kommer under våren kommer att visa två utställningar om sidenväveri och sidentyger från Nanking – och om en lång kärlekshistoria!
Utställningsprojektet innehåller två delar: Att väva siden och Drömmar om röda gemak.

 ATT VÄVA SIDEN, Millesgården
Utställningen berättar och visar hur sidenproduktionen inleddes för 1600 år sedan i Nanking (numera Nanjing). En vävstol som är rekonstruerad från Mingdynastin, med vävare från Nanjing, kommer att visas, det vill säga, de kinesiska vävarna kommer att väva vackra tyger inför besökarna. Mängder av sidentyger kommer klä väggarna i konsthallen.

DRÖMMAR OM RÖDA GEMAK, visas på Kinesiska Kulturcentret i Stockholm
En utställning med fördjupning av det litterära verket "Drömmar om röda gemak" (sv. övers. Pär Bergman, Atlantis förlag) skrevs i mitten av 1700-talet och räknas till en av klassikerna i den kinesiska litteraturen. Det finns många citat som framhäver romanens betydelse, däribland: ”en kinesisk version av Romeo och Julia”, ”en genväg till kunskap om kejsartidens Kina”. Romanen har ett synnerligen rikt persongalleri, hemliga intriger och litterära anspelningar, vilket har alstrats en omfattande forskningsindustri.

HOKUSAI 
19 maj - 3 juni

På Millesgården visas under endast två veckor en utställning av den världsberömda
japanske konstnären Katsushika Hokusai,  (1760 –1849). Hokusai föddes i stadsdelen Sumida i Edo (dagens Tokyo). Han arbetade i många tekniker, men blev mest känd  för sina träsnitt och framför allt serien där han skildrar berget Fuji ur olika perspektiv. Hokusais träsnitt kom till Europa i mitten av 1800-talet och blev en viktig inspirationskälla för impressionisterna och deras efterföljare.

Då utställningen pågår en mycket begränsad tid kommer biljetter även att kunna köpas på www.ticketmaster.se för de som önskar. Biljettsläpp mitten av mars. Millesgården kommer under perioden att ha förlängda öppettider (vardagar 10-19, helger 10-17) samt utökat antal allmänna introduktioner (ti, on och to kl 11:15, 13:15 samt 17:15).
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse